fbpx

BLOG

Vodič za pravilnu njegu masne kože

sij 8, 2021

Pravilna njega za svaki tip kože – vodič

Našoj koži je potrebna svakodnevna njega. Bitna je i podrazumijeva se koliko i redovno pranje zuba. I isti je princip – ako kožu zapustimo i ne poklanjamo joj dužnu pažnju, pokazaće nam to, ali ako joj poklonimo dovoljno naše pažnje (i budžeta), brzo će nam pokazati svoju zahvalnost i svi učesnici u procesu biće sretniji i zadovoljniji, zdraviji i sjajniji. 

Nakon što usvojimo i probavimo tu spoznaju, krenu pitanja – ok, a šta mojoj koži treba? Suha je, masna je, problematična je, čudna je, crveni se, pecka me, ne znam šta je i ne znam odakle da krenem. Zato smo odlučili da napravimo vodič za njegu prema tipu kože, sa linkovima predloženih preparata (samo kliknite na naziv preparata u tekstu), kako bismo omogućili da u svojoj odluci da se pozabavite svojom kožom ostanete ustrajni i nepokolebljivi i da ta odluka ne ode u ‘nemam ja ovo kad’  kategoriju. 

Masna koža

Vama je dobra vila definitivno bila naklonjenija nego onima sa suhom kožom. Vrlo naporna za njegu, ali ako nema pridruženih upalnih procesa (a rijetko ih nema), vrlo je zahvalna u pogledu usporenog efekta starenja i možda imate šansu da vam četrdesete budu nove dvadesete. Bore nastaju sporije i u manjem broju i intenzitetu.  

Masna koža može biti tu zato što su se tako dogovorili geni, ali može nastati i kao posljedica nekog privremenog hormonalnog kuršlusa koji je nastao u nekoj fazi života. Može također biti posljedica nepravilne njege. Jer sebum je tu sa razlogom, čuva hidrolipidni balans kože, sprječava njeno isušivanje, odnosno, na neki način je naš štit. Međutim ,problem nastane kada žlijezde lojnice počnu da luče prekomjernu količinu sebuma, zato što su tako odlučili hormoni ili je naš režim njege neadekvatan i suviše agresivan. Kako bilo, masni sjaj je tu. Skoro uvijek dolazi i do komplikacija sa nakupljanjem sebuma u žlijezdama lojnicama, njihovim blokiranjem, uključenjem bakterija u cijelu priču i nastajanjem upalnih procesa poznatih nam kao akne. Najprije ćemo o pravilnom režimu njege. 

Jutro je potrebno početi sa čišćenjem lica. Masna koža spada u tip kože koju je ujutro potrebno oprati nekim blagim sredstvom, jer se u toku noći izlučila velika količina sebuma, na koju su se zalijepile razne nečistoće i to je ujutro potrebno ukloniti, ali na način da se ne naruši hidrolipidni sloj kože, a da se ipak ostvari antiseptički i učinak čišćenja. Za tu svrhu smo formulirali Clean Start pjenu sa eteričnim uljem čajevca. Nakon čišćenja nanosi se Adios Acne tonik koji je formuliran tako da čisti pore i reguliše lučenje sebuma. Nakon što smo pustili neko vrijeme da tonik odradi svoje, nanosi se Matte That2 losion koji kožu hrani, ali je u isto vrijeme i matira, reducira pore i dugoročno uči da regulira lučenje sebuma. Kod izrazito masne kože preporučujemo ovaj losion ukombinovati sa Matte Ultimate serumom koji je dizajniran tako da kožu matira, reducira pore i ujednačava ton. Time ste kožu pripremili za šminku (ako je ima).

Prvi korak nakon što ste ušli u kuću i okačili kaput, ako djeca još nisu u modu demoliranja kuće, bi trebao biti uklanjanje šminke. Za tu svrhu toplo preporučujemo (čitajte insistiramo) Clean start ulje za čišćenje, jer je upravo ono čistač koji ovakva koža treba, obzirom da podrazumijeva otvaranje pora parom i dubinsko čišćenje kože. Pored njega (ne umjesto njega, nego s njim u kombinaciji) možete šminku uklanjati Clean Start gelom sa eteričnim uljem čajevca koje će na vašu kožu djelovati antiseptički i umirujuće. 

Zatim slijedi Adios Acne tonik iz jutarnje njege. Nakon što ste kožu temeljito očistili, zatim hidrirali i umirili tonikom, pripremili ste je za večernju gozbu. Noće je vrijeme kada odmara sve osim kože. Ona se tada regeneriše, jer je jedino tada niko ne maltretira. Zato je prijeko potrebno iskoristiti taj period i pružiti joj što je više moguće svega – vitamina, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanasa i drugih anti-age komponenti. Za kvalitetnu noćnu njegu koja će kožu nahraniti, hidrirati, djelovati na znake starenja, ali u isto vrijeme dijelovati na matiranje, sužavanje pora i regulaciju lučenja sebuma preporučujemo Matte Ultimate serum u kombinaciji sa Matte That losionom ili RetinDoll serumom ili Epic Reset noćnim serumom.

Za one koji žele da spriječe nove i liječe postojeće borice oko očiju, usana i na čelu, kao i one kojima gore nabrojano jednostavno nije dovoljno, tu je i Epic Reset roll on serum za područje oko očiju i duboke bore napakovan van svake mjere anti-age sastojcima koji daju kako trenutni, tako i dugoročni efekat. 

Masna koža zahtijeva redovan tretman temeljitog čišćenja pora, kako bi se oslobodile viška sebuma i nečistoća zarobljenih u njemu, pa smo za tu svrhu osmislili New Skin formulu sa voćnim kiselinama, koja je, zahvaljujući umirujućim sastojcima, pogodna i za osjetljivu kožu. Koža je već nakon prvog nanošenja mekša, svjetlija i svježija. Voćne kiseline u redovnoj njezi imaju jako puno benefita – uklanjaju površinski sloj mrtvih ćelija kože, pa pomažu koži da uspostavi i održi normalan metabolizam, djeluju na manje mimičke bore i čine ih manje vidljivim, uklanjaju sitne nepravilnosti na koži, reduciraju pojavu akni i ublažavaju ožiljke, djeluju na hiperpigmentacijske fleke, odnosno ublažavaju ih i dio su tretmana hiperpigmentacije.

Ako niste tip za kiseline i hemijske pilinge, koži možete pružiti čišćenje i detoksificirajući tretman kroz masku sa glinama i drugim vilinskim prahovima. Koristi se jednom sedmično i koža prosto uživa u takvim tretmanima. Budući da gline predstavljaju veliki teret čak i za sintetske konzervanse, takve maskice pravimo po narudžbi. 

Uklanjanje tog orožnjelog površinskog sloja kože koji koči normalan metabolizam se može raditi i fizičkim pilingom jednom sedmično, pa smo pokrili i taj segment Epic Reset pilingom koji je pravi užitak kako za nanošenje, tako i za uklanjanje – koristi se na suhoj koži, razmazuje kao balzam, a u kontaktu sa vodom se pretvara u mlijeko i ispire sam sebe, tako da vam ispiranje ne bude igra bez granica. 

Sav gore opisani režim njege za masnu kožu provodi se kako bi se reduciralo lučenje sebuma, reducirale pore, i spriječio razvoj upalnih procesa i nastanak akni. Ovakva njega može tretirati i blaže pojavne oblike akni, obzirom da ima jako puno komponenti koje djeluju aniinflamatorno, antiseptički i na čišćenje pora, ali ako su akne već tu (jer nisu rezervisane samo za masnu kožu), onda ćemo cijeloj problematici pristupiti na drugačiji, personaliziraniji način i na drugom blogu.

Ishtar.ba - LOGO

Želiš 20% popusta na prvu kupovinu i ekskluzivne dojave o novostima, akcijama i kremastičnim ponudama? Upiši svoju e-mail adresu i budi u pripravnosti!

 

Psssst. Sve ostaje između nas. 

You have Successfully Subscribed!