fbpx

BLOG

HPV i fitoaromaterapija uzvraća udarac

lis 20, 2020

U prethodnom blogu, HPV – All About smo HPV i prateće male i velike probleme detaljno opisali. Sada podij prepuštamo malo alternativnijim pristupima.

Fitoterapija je medicinska disciplina koja u svrhu očuvanja zdravlja, te liječenja i prevencije bolesti koristi biljke i biljne organe i produkte, te biljne ekstrakte. Aromaterapija je dio fitoaromaterapije koji koristi eterična ulja. U tom kontekstu, elementi fitoaromaterapije su viđeni u već opisanom naturopatskom pristupu. 

Na osnovu svega iznijetog, može se izvesti zaključak:

Za eliminaciju HPV infekcije iz organizma, te regresiju abnormalnih promjena epitela, potrebna je aplikacija i primjena pripravaka koji će imati tri glavna djelovanja: antivirusno, imunostimulirajuće i regenerativno. 

Eterična ulja i njihovo djelovanje

Prva skupina od koje bi trebalo krenuti su alkoholna i fenolna eterična ulja, obzirom da se radi o spojevima koji su se pokazali izvanredno aktivnim u borbi protiv patogenih bakterija, virusa i gljivica i eterična ulja bogata ovim spojevima su redovno prisutna u pripravcima koji se koriste u slučaju bilo kakve infektivne bolesti. Općenito, fenoli su aktivniji od alkohola, ali su i iritativniji za kožu i sluznice.

Od fenola najaktivniji je timol, iza njega slijedi karvakrol. Od alkohola najaktivniji je geraniol (po aktivnosti se približava fenolima), iza njega slijedi linalol, pa α-terpineol, pa terpineol-4, pa tujenol-4.

Ono što je veoma značajno za čitavu priču o tretmanu eteričnim uljima je da su ispitivanja pokazala da doze eteričnih ulja koje djeluju na inhibiciju patogena, ne djeluju citotoksično na ljudske ćelije koje služe kao domaćini patogenim mikroorganizmima. 

Alkoholna i fenolna ulja na patogene mikroorganizme ne djeluju samo na gore opisani način, nego i posredno, stimulacijom imunog sistema. Predstavnik ove skupine ulja za tretman HPV infekcije i za nju vezanih promjena je eterično ulje čajevca bogato terpineolom-4 koje pokazuje izvrsne rezultate u liječenju teških bolesnika sa povratnim infekcijama i hipogamaglobulinemijom. Kod takvih bolesnika redovno bi dolazilo do prestanka infekcija i rasta γ-globulina u krvi.

Postoje tri kemotipa eu čajevca:

 1. terpineol-4 – jedini prisutan na tržištu sa najboljim farmakološkim djelovanjem
 2. 1,8 – cineol
 3. terpinolen

Kemotip terpineol-4 sadrži monoterpene (do 20% γ-terpinena i do 20% ρ-cimena), relativno velike količine monoterpenskih alkohola (do 45% terpineola-4) i do 10% oksida (1,8-cineol).

Eterično ulje čajevca ispoljava snažno djelovanje protiv patogenih bakterija, gljivica i virusa. Djeluje imunostimulirajuće, pojačava tonus mišića (uključujući i srčani mišić), djeluje kao neurotonik. Indiciran je kod gotovo svih infektivnih bolesti. Kod urogenitalnih infekcija koristi se dermalno, vaginalno, rektalno, oralno.

Druga skupina eteričnih ulja čiji se predstavnici uspješno koriste u tretmanu genitalnih HPV infekcija su aldehidna eterična ulja. Ovi spojevi djeluju smirujuće, anksiolitičko i antidepresivno; protuupalno, antibakterijski i antivirusno i kao stomahici. Predstavnik ove grupe eteričnih ulja korišten u recepturama za tretman genitalnih HPV infekcija je eterično ulje lista cimetovca. Sadrži male količine cinamaldehida (do 2%). Sadrži do 80% fenola eugenola, aromatskog alkohola cinamola (do 7%), β-kariofilen, te estere kao benzil benzoat. Djeluje protiv patogenih bakterija, gljivica i virusa. Djeluje imunostimulirajuće povećavajući produkciju imunoglobulina A, koji štiti sluznice u tijelu. Indicirano je, između ostalog, za urogenitalne infekcije (vaginalno, dermalno) i HPV infekcije (lokalno). Iako spada u aldehidna ulja, u sastavu ovog ulja opet preovladava fenol. Nešto manje iritativno po sluznicu je eterično ulje klinčićevca dobiveno destilacijom sušenih ili svježih cvjetova. Glavni sastojak je fenol eugenol (70-80%), ester eugenil-acetat (do 23%), te seskviterpeni (kariofileni). Ulje je izrazitog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, dok je antigljivični učinak slabije izražen. Djeluje stimulirajuće na cijeli organizam i CNS. Lagano podiže pritisak. Lokalni je anestetik. Moguće je i antitumorsko djelovanje.

Sljedeća skupina eteričnih ulja koje ima svoje predstavnike u borbi protiv HPV-a su eterična ulja u čijem sastavu preovladavaju ketoni. To je grupa farmakološki vrlo aktivnih spojeva raznolikog djelovanja, zbog čega je i potreban oprez u njihovom korištenju. Ketoni djeluju mukolitično, protiv hematoma, antivirusno, antiparazitski, holagogno, holeretično i hepatoprotektivno, te djeluju na nervni sistem.

Eterična ulja bogata monoterpenskim ketonima aktivna su protiv virusa kao što su papilloma virusi i herpes virusi. Sljedeća skupina boraca protiv HPV-a su oksidna eterična ulja. U terapiji se pretežno koriste kao ekspektoransi, međutim, većina ih je aktivna protiv virusa. Oksidi poput 1,8-cineola djeluju imunomodulirajuće i kod pacijenata povećavaju razinu γ-globulina. U tu skupinu ulja spada i ulje niaulija sa tri glavna kemotipa:

 1. kemotip 1,8-cineol/viridiflorol
 2. kemotip trans-nerolidol
 3. kemotip linalool

Kemotip 1,8 cineol/viridiflorol ima izrazit antivirusni učinak, djeluje i na virus HIV-a. Indicirano je za sve vrste infektivnih bolesti, pogotovo kod dišnih infekcija, upala srednjeg uha, infekcija herpes virusima i humanim papilloma virusima, HIV-om, virusnih hepatitisa, infektivnih bolesti srca, te kod prevencije oštećenja kože izazvanog zračenjem.

Ovo su samo neka od ulja koja ispoljavaju izrazito antivirusno djelovanje, a koja su naročito ispoljila djelovanje na HPV i time se izborila za svoje mjesto u našim vagitorijama za pomoć u tretmanu HPV-a. Ispoljavaju i imunostimulirajuće djelovanje, što je također bitno za tretman jednog ovakvog stanja. Zatim tu je i protugljivični učinak koji većina ovih ulja ima, a što je bitno zbog činjenice da zbog oslabljenog imuniteta koji ide pod ruku sa HPV infekcijom (i često je teško ustanoviti šta je čemu uzrok), gljivične vaginalne infekcije znaju biti prisutne.

Ne smijemo zanemariti biljna ulja/ekstrakte koji ispoljavaju izraziti protuupalni i regenerirajući učinak. Tu spada macerat nevena (Calendula officinalis) koji ima brojne primjene. Štiti nježnu kožu beba i male djece i smiruje nadražaje i upale, obavezan je dodatak kozmetici kod raznih kožnih tegoba poput seboroičnog dermatitisa, potiče regeneraciju kože nakon opekotina ili drugih oblika oštećenja.17 Puno bolja verzija nevena je njegov CO2 ekstrakt. Iznimno je koncentriran. 1 kg ekstrakta dobiva se iz 17-20 kg suhog cvijeta. Ovaj ekstrakt sadrži pentacikličke triterpenske alkohole te njihove estere s miristinskom i palmitinskom kiselinom od kojih su najčešći faradiol esteri kojih ima 17-25%. Ispitivanja su pokazala kako su upravo faradiol esteri odgovorni za protuupalni učinak. Osim faradiol estera, ovaj ekstrakt sadrži i karotenoide koji mu daju karakterističnu boju, sterole i voskove.

Macerat kantariona djeluje protuupalno kod raznih bolesti kože, za zacijeljivanje rana i opekotina. Dobro protuupalno djelovanje je najbolja vrlina kantariona. Macerat kantariona nezaobilazna je sirovina za balzame i meleme za zacijeljivanje kože i hemoroide, a čak služi i za izradu vagitorija (vaginaleta), a obavezan je sastojak ulja i gelova za reumatske tegobe i bolove u mišićima.

Zatim tu je i tamanu ulje sa svojim antivirusnim djelovanjem. Pored antivirusnog učinka, ispoljava i protuupalno i regenerirajuće djelovanje. Tajna ljekovitosti su linolna kiselina i kumarini (kalanolidi). Tamanu nije jedna vrsta. Ulje vrlo sličnog sastava dobiva se iz dviju vrsta:

 1. Calophyllum inophyllum
 2. Calophyllum tacamahaca Wild

Vrlo aktivno kod herpes virusa, HPV-a i upalnih bolesti kože.

ISHTAR vagitorije za pomoć u tretmanu HPV infekcije sadrže 9 različitih visoko aktivnih biljnih i eteričnih ulja u visokim koncentracijama.  Tretman se provodi u zavisnosti od stepena promjene na grliću materice i može imati 1-3 ciklusa po 20 dana. 

Preporučljivo je koristiti i SIPF ekstrakt ehinaceje tokom 10 dana, 3 do 4 puta po 5 ml u toku dana. Ehinacea (Echinacea Purpurea) je imunostimulator, pojačava upalni process, fagocitozu bakterija, povisuje broj leukocita, ubrzava zacjeljenje rana. Indikacije su nekakva akutna stanja – prehlade, cistitisi, herpes, gljivične i sve virusne infekcije. Koristi se najduže 6 do 8 sedmica, a zatim je potrebna pauza.

Dobro bi bilo nakon ehinaceje uvesti neki preparat koji će pružati podršku imunom sistemu kroz duži period, kao što je β-1,3-glukan, za koji je također dokazano da djeluje imunostimulirajuće, preparate adaptogenih biljaka kao što su ginseng (Panax ginseng) i sibirski ginseng (Eleutherococus senticocus), rodiola (Rhodiola rosea) koji djeluju na više razina – djeluju na iscrpljenost, rekonvalescenciju, stimuliraju CNS, a smanjuju razinu stresa. Zatim tu su i preparati navedeni u naturopatskom pristupu ovom problemu (folna kiselina, Indol-3-karbinol, antioksidansi koenzim Q10 i vitamin E, epigalokatehin-3-galat (AGCG) standardizirani ekstrakt iz zelenog čaja), a čije djelovanje je ispitano.

Kako bi se minimizirala mogućnost reinfekcije, preporučljivo je da tretman sprovode oba partnera. Muškarac koristi uljnu mješavinu kojom premazuje genitalno područje u periodu od 30 dana, svaku večer pred spavanje.

U narodu postoji izreka “za svaku bolest trava raste”. A danas postoji i koncentrisani ekstrakt od svake trave, tako da je zaista moguće u potpunosti iskoristiti potencijal aktivnih sastojaka koje priroda iznjedri.

Glavna zamjerka ovakvom pristupu rješavanja problema je da nema svoje uporište u naučnim studijama, da je sve bazirano na pojedinačnim slučajevima. Ne slažemo sa sa tim stavom. Svako od navedenih eteričnih ulja je podrobno ispitano. Sada već i farmaceutska industrija uvodi eterična ulja u kombinaciji sa antibioticima kako bi se djelovanje antibiotika pojačalo. Dokazano je npr. da se na eterična ulja ne razvija rezistencija mikroorganizama i da svoju efikasnost mogu zahvaliti upravo sinergističkom djelovanju svih komponenti jednog ulja, a ne jednoj izoliranoj komponenti.

I ispitivanja se provode. Provedena je, recimo, studija koja je pratila pacijenticu sa dijagnozom CIN II, III koja je odbila standardnu preporučenu LEEP proceduru i odlučila da ide sa Escharotic ili kaustičnim tretmanom dva puta sedmično u trajanju od 5 sedmica. Uzimala je još vitamine i provodila botanički protokol koji podrazumijeva lokalnu primjenu smjese tinktura različitih biljaka. Pacijentica je praćena 5 godina. Nalazi poslije 4 i 10 mjeseci su izašli negativni na intraepitelne lezije ili malignost. Redovno PAPA testiranje u periodu od 5 godina je pokazivalo uredne nalaze.22,23

Zaključak ovakvog ispitivanja je bio da je ovakav jedan tretman vrlo obećavajući u smislu efektivne i niskorizične alternative LEEP i drugim ekscizijskim procedurama.

Zaključak svega iznijetog je da u fitoaromaterapiji leži veliki potencijal za rješavanje vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema i samo je pitanje vremena kada će ovakvi tretmani postati općeprihvaćeni i primjenjivani. Do tada je na svakom pojedincu da ispita svoje opcije i donese odluku o tome kako pristupiti sebi i svome zdravlju. Ako vaš izbor bude fitoaromaterapija, kontaktirajte nas za konsultaciju. 

Irma Aganović, mr.pharm

Fitoaromaterapeutkinja

Izvori:

 1. http://www.medicacentar.info/Kondilomi.htm
 2. https://www.naturopathic.org/article_content.asp?article=788
 3. Stribor Marković. –  Fitoaromaterapija – Centar Cedrus. Zagreb,2005
 4. http://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/vi-uljni-macerati-2/pregled-macerata-2/neven-2/
 5. http://plantagea.hr/prirodna-kozmetika/vi-uljni-macerati-2/pregled-macerata-2/kantarion-2/
 6. http://plantagea.hr/prirodna-kozmetika/ix-ulja-za-kozu-2/sastojci-kozmetickih-ulja-2/ulja-i-maslaci-2/tamanu-2/
 7. http://plantagea.hr/prirodna-kozmetika/ix-ulja-za-kozu-2/sastojci-kozmetickih-ulja-2/drugi-sastojci/
 8. L.D.S. Alves , C.B.M. Figueirêdo , C.C.A.R. Silva , G.S. Marques , P.A. Ferreira , M.F.R. Soares , R.M.F. Silva and P J. Rolim-Neto, THUJA OCCIDENTALIS L. (CUPRESSACEAE): REVIEW OF BOTANICAL, PHYTO-CHEMICAL, PHARMACOLOGICAL AND TOXICOLOGICAL ASPECTS, Received on 22 November, 2013; received in revised form, 05 February, 2014; accepted, 24 March, 2014; published 01 April, 2014

9.     Swanick SWindstar-Hamlin KZwickey H., An alternative treatment for cervical intraepithelial neoplasia II, III, Integr Cancer Ther. 2009 Jun;8(2):164-7. doi: 10.1177/1534735409335504.

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19679625)

http://aibolita.com/womens-diseases/39525-discussion-of-botanical-protocol.html

Ishtar.ba - LOGO

Želiš 20% popusta na prvu kupovinu i ekskluzivne dojave o novostima, akcijama i kremastičnim ponudama? Upiši svoju e-mail adresu i budi u pripravnosti!

 

Psssst. Sve ostaje između nas. 

You have Successfully Subscribed!